Mulți români mor la serviciu, pentru o „brumă” de bani. Accidentele, la ordinea zilei. Le pasă patronilor?

de: Mădălina Bahrim
01 05. 2023

Din nefericire, numeroși români își găsesc sfârșitul în accidente tragice petrecute chiar la locul de muncă. Adesea pleacă de acasă pentru sume modeste bani, ca să-și poată întreține familia, dar se întorc între patru scânduri.

Nu e deloc mic numărul celor ce anual mor la locul de muncă, iar cauzele pentru care au loc astfel de evenimente dureroase sunt dintre cele mai diverse.

O analiză recent efectuată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale arată cât de multe familii trăiesc o adevărată tragedie, doar pentru că unul dintre membrii lor a mers la serviciu cu gândul de a pune o pâine pe masă.

Datele oficiale arată în 2022 4.513 persoane au suferit accidente de muncă. Din numărul total, 99 şi-au pierdut viaţa.

Tot documentul de la guvernanți arată și faptul că în 2022 s-au produs 12 accidente de muncă colective, în care au fost implicate 44 de persoane, dintre care 7 au decedat.

Românii mor la muncă, mai ales cei ce lucrează în construcții

Conform raportului, se pare că domeniul de activitate cel mai periculos ar fi cel al construcțiilor. Din cauză că oamenii manevrează utilaje grele sau sunt nevoiți să escaladeze cădiri înalte, aici au loc cele mai numeroase accidente care se sfârșesc cu pierderi de vieți omenești.

„Cele mai multe accidente mortale au fost înregistrate în sectoarele: construcţii de clădiri – 17 accidentaţi mortal (17,2% din totalul persoanelor accidentate mortal); lucrări de geniu civil – 13 accidentaţi mortal (13,1% din total); silvicultură şi exploatare forestieră – 10 accidentaţi mortal (10,1% din total); transporturi terestre şi transporturi prin conducte – 7 accidentaţi mortal (7,1% din total).

Un număr mare de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în perioada menţionată în Bucureşti – 1.074 accidentaţi (23,8% din total) şi în judeţele Braşov – 229 accidentaţi (5,1% din total), Timiş – 226 accidentaţi (5% din total), Constanţa – 193 accidentaţi (4,3% din totalul accidentaţilor)”, transmite Ministerul.

28,4% dintre cei ce își găsesc sfârșitul la locul de muncă au o vârstă cuprinsă între 50 și 60 de ani, mai arată analiza.